Lemang merupakan sejenis makanan tradisional yang digemari ramai. Rasanya yang lemak-lemak manis dan masin menjadikan kegemaran semua golongan masyarakat dari kanak-kanak sehinggalah kepada orang tua. Lemang juga enak dimakan panas-panas bersama serunding daging atau ikan. Manakala lemang yang telah sejuk boleh digoreng bagi menambahkan lagi keenakkannya. Proses pembuatannya yang unik juga menjadikan lemang sebagai sejenis makanan tradisional yang dikenali ramai.
Bagi pelancong yang melalui kawasan Kijal, Kemaman adalah tidak lengkap perjalanan mereka jika tidak singgah sebentar di gerai lemang Kijal. Lemang Kijal ini amat tersohor hingga ke utara dan selatan tanah air.
“TERENGGANU DESTINASI PILIHANKU”
"Artikel di atas ditulis berdasarkan pengalaman sendiri"
-AHMAD YUSRI BIN JUSOH @ MOHAMMED.
"Artikel di atas ditulis berdasarkan pengalaman sendiri"
-AHMAD YUSRI BIN JUSOH @ MOHAMMED.